Słodko Słodka

Moje zdjęcie
Witam! Słodko Słodka to blog,który powstał za namową bliskich i znajomych na początku kwietnia 2017 roku,oraz z chęci dzielenia się z Wami moimi poczynaniami kulinarnymi:-) Blog prowadzę po domowemu. Na co dzień jestem przede wszystkim spełnioną mamą cudownego wcześniaka,kuchnia to moja odskocznia,która powoli przeradza się w pasję:-) Jestem amatorką w kwestii kuchni i fotografii,piszę prostym językiem,bo ja swojska babka jestem.

12 marca 2019

Swojski Serek Topiony Jak u Babci.



Serek topiony własnej roboty,właśnie taki robiła babcia,tylko wersja z kminkiem,a u mnie z koperkiem,chłopaki nie lubią kminku,ja też nie przepadam.Do takiego serka można dodać swoje ulubione dodatki.


Składniki:

1 kostka twarogu półtłustego
pół łyżeczki sody
pół łyżeczki soli
1 łyżka kwaśnej śmietany 18 %
1 łyżka masła
1 żółtko
 garść posiekanego koperku

Przygotowanie:

Twaróg wrzucić do miseczki,wsypać sodę i sól(sól do smaku można dać mniej lub więcej),dobrze rozgnieść widelcem i wstawić do szafki na 1-2 godz.aż zacznie zmieniać kolor.


Metody są dwie można zrobić taki serek na parze,lub na patelni.
Na patelnie wrzucić masło,gdy się roztopi wrzucić twaróg,dać śmietanę i smażyć na średnim ogniu,aż twaróg zrobi się płynny,trzeba cały czas mieszać i ugniatać łyżką,wrzucamy żółtko i posiekany koperek,lub ulubione dodatki,dokładnie mieszamy,gdy zacznie bulgotać,przelewamy do miseczki,odstawiamy do przestygnięcia,serek się ściągnie i będzie idealny na kanapki.
Na zdjęciu w towarzystwie swojskiego chlebka :-)
 







 

1 komentarz: