Słodko Słodka

Moje zdjęcie
Witam! Słodko Słodka to blog,który powstał za namową bliskich i znajomych na początku kwietnia 2017 roku,oraz z chęci dzielenia się z Wami moimi poczynaniami kulinarnymi:-) Blog prowadzę po domowemu. Na co dzień jestem przede wszystkim spełnioną mamą cudownego wcześniaka,kuchnia to moja odskocznia,która powoli przeradza się w pasję:-) Jestem amatorką w kwestii kuchni i fotografii,piszę prostym językiem,bo ja swojska babka jestem.

20 września 2019

Ciasto Toffi.



Idealne na święta,oraz imprezy,będzie smakowało małym i dużym.


Składniki:
Blaszka 25x36 cm

 Ciasto:

500 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
150 g miodu
2 łyżki cukru pudru
2 jajka L
125 g masła lub margaryny

Krem:

660 ml śmietany kremówki 30 %
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
5 łyżeczek żelatyny+pół szkl.zimnej wody

Dodatkowo:

puszka masy kajmakowej 
orzechy laskowe lub włoskie do posypania góry ciasta



 Przygotowanie:

Mąkę z sodą i cukrem pudrem przesiać do miski,wbić jajka,wrzucić miód oraz pokrojone na mniejsze kawałki masło i zagnieść ciasto.
Gotowe ciasto podzielić na 2 równe części.
Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia,wylepić ciastem(wylepiłam palcami,a później poprawiłam wałkiem).
Wrzucić kolejno do nagrzanego piekarnika na 15 min.
Piec w temp.180 C.
 Pozostawić do wystygnięcia.


Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia.
Śmietanę i serek schładzamy w zamrażalniku ok.30 min.następnie ubijamy razem na sztywno,pod koniec ubijania wsypujemy cukier puder do smaku.
Żelatynę wkładamy na parę sekund do mikrofali,tak aby zrobiła się płynna,wrzucamy łyżkę kremu do żelatyny,mieszamy energicznie,następnie przelewamy całość do kremu i krótko miksujemy.

Blat miodowy posmarować masą kajmakową,wyłożyć krem,wyrównać,nałożyć drugi blat miodowy,docisnąć dobrze,rozsmarować resztę masy kajmakowej,posypać wierzch zmielonymi orzechami i wstawić ciasto do lodówki.



Ciasto najlepsze jest na 2,3 dzień,deseczki zmiękną i rozpływają się w ustach.
Przed podaniem gościom ciasto wyjąć pół godz.szybciej z lodówki,żeby zmiękło.

 









 

6 komentarzy: