Słodko Słodka

Moje zdjęcie
Witam! Słodko Słodka to blog,który powstał za namową bliskich i znajomych na początku kwietnia 2017 roku,oraz z chęci dzielenia się z Wami moimi poczynaniami kulinarnymi:-) Blog prowadzę po domowemu. Na co dzień jestem przede wszystkim spełnioną mamą cudownego wcześniaka,kuchnia to moja odskocznia,która powoli przeradza się w pasję:-) Jestem amatorką w kwestii kuchni i fotografii,piszę prostym językiem,bo ja swojska babka jestem.

09 września 2019

Bułki z Sezamem.



Polecam na śniadanie :-) Posmarowane masełkiem i swojską konfiturą lub miodem,rozpływają się w ustach,a do tego kubek ciepłego kakao...


 Składniki:
12 szt.

200 ml ciepłego mleka lub wody
100 g letniego roztopionego masła
3 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
1 płaska łyżeczka soli
25 g drożdży świeżych lub 2 łyżeczki suchych
ok.500 g mąki pszennej
1 jajko L(białko dajemy do ciasta a żółtko zostawiamy do posmarowania bułeczek)
ziarna sezamu



Przygotowanie:

Masło roztapiamy w mikrofali,odmierzamy resztę składników,mąkę przesiewamy do miski,do małej miseczki wkruszamy świeże drożdże,zasypujemy łyżką cukru,i łyżką przesianej mąki,zalewamy ciepłym,ale nie gorącym mlekiem,mieszamy do rozpuszczenia się drożdży,odstawiamy miseczkę przykrytą ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10-15 min.
 Do przesianej mąki wsypać cukry i sól,wymieszać,wlać wyrośnięte drożdże,oraz roztopione letnie masło,wbić białko,następnie wyrobić ręcznie lub przy pomocy miksera,gładkie i elastyczne ciasto odchodzące od misy miksera.
Wyrobione ciasto odstawić na 1 godz.w ciepłe miejsce do podwojenia objętości,przykryć ściereczką.


Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych kawałków.
Z każdego kawałka kulamy długi,cienki wałek długości ok.45 cm,następnie związujemy w luźny supeł,


pozostałe końce zawijamy spiralnie,tak aby końce znalazły się pod spodem.
Tak powstałe wianuszki układam na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia,przykrywam ściereczką i odstawiam do napuszenia na 20 min.
Napuszone bułeczki smaruje pędzelkiem,żółtkiem rozcieńczonym z łyżka wody,sypie sezamem,



wstawiam do nagrzanego piekarnika na 25-30 min.
Piekę w temp.180 C.







10 komentarzy:

  1. Burro e marmellata, la colazione di una volta.
    Buon inizio settimana

    OdpowiedzUsuń
  2. To musiało być przepyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają mega apetycznie <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Używam taką jaką mam pod ręką,te bułeczki akurat są na mące do wypieków drożdżowych.

      Usuń
  5. Jakie piękne śniadanie. Po prostu cudo

    OdpowiedzUsuń
  6. Śliczne bułeczki, pięknie wyglądają jak kwiatuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Najlepsze domowe , mniamm. Nawet same smakują.

    OdpowiedzUsuń
  8. Cieszą oko i podniebienie pewnie również! Pięknie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń