Słodko Słodka

Moje zdjęcie
Witam! Słodko Słodka to blog,który powstał za namową bliskich i znajomych na początku kwietnia 2017 roku,oraz z chęci dzielenia się z Wami moimi poczynanniami kulinarnymi:-) Na co dzień jestem przede wszystkim spełnioną mamą cudownego wcześniaka,kuchnia to moja odskocznia,która powoli przeradza się w pasję:-) Piekę i gotuje "pokazowo" od niespełna roku,dzielę się również przepisami na moim fanpagu,na którego również Was zapraszam. Zapraszam Was na moją przygodę z pieczeniem gotowaniem i nie tylko;-)

06 maja 2018

Mozaika Drobiowa z Piekarnika na Kanapki.



Szybka i smaczna,soczysta kiełbasa domowa z piersi kurczaka lub jak kto woli pieczeń ;-) Ostatnio znudziły nam się kiełbasy sklepowe,więc dużo nie myśląc zrobiłam coś własnej produkcji,przepis jest banalnie prosty ;-)


Składniki:

pierś z kurczaka 800 g
czosnek 3 ząbki
papryka słodka 1 łyżka
sól i pieprz do smaku
ulubiona przyprawa do drobiu
2-3 łyżki wody 
żelatyna 30 g 

Przygotowanie:

Filet z kurczaka opłukać,osuszyć i pokroić w drobną kosteczkę 1,5x1,5 cm,czosnek obrać i przecisnąć przez praskę,do mięsa wlać wodę,na osobnym talerzyku wymieszać wszystkie suche przyprawy razem z suchą żelatyną i wsypać do mięsa,całość wymieszać dobrze ręką.




Następnie użyć rękawa do pieczenia,z jednej strony dobrze zawiązać,nałożyć mięso,(najlepiej rękaw ułożyć sobie na małej blaszce,ja użyłam foremki od makowca),uformować kiełbasę,zbędny rękaw zawinąć na około kiełbasy,zawiązać końcówki rękawa,tak aby podczas pieczenia nie wypływał płyn.


Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok.40 min.
Pozostawić do wystygnięcia,wstawić do lodówki na kilka godz.i przysmak na kanapki gotowy :-)



 

6 komentarzy: