Słodko Słodka

Moje zdjęcie
Witam! Słodko Słodka to blog,który powstał za namową bliskich i znajomych na początku kwietnia 2017 roku,oraz z chęci dzielenia się z Wami moimi poczynanniami kulinarnymi:-) Na co dzień jestem przede wszystkim spełnioną mamą cudownego wcześniaka,kuchnia to moja odskocznia,która powoli przeradza się w pasję:-) Piekę i gotuje "pokazowo" od niespełna roku,dzielę się również przepisami na moim fanpagu,na którego również Was zapraszam. Zapraszam Was na moją przygodę z pieczeniem gotowaniem i nie tylko;-)

03 stycznia 2018

Sernik Puszysty z Mlekiem w Proszku.



Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach,to moja nowa propozycja na pyszny sernik :-)


Składniki:
Blaszka 25x36 cm

Spód:

duża paczka herbatników

Masa Serowa:

1 kg sera z wiaderka
1 szkl.cukru
1 cukier waniliowy
6 jajek
2 budynie śmietankowe lub waniliowe po 40 g
3\4 szkl.oleju
1,5 szkl.zimnego mleka
1,5 szkl.mleka w proszku
szczypta soli 

Polewa:

0,5 kostki masła lub margaryny
0,5 szkl.cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki śmietany 18 %


Przygotowanie:

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia,na spód ułożyć herbatniki.

Przechodzimy do przygotowania masy serowej,twaróg,żółtka,cukier waniliowy i budyń zmiksować razem,na gładką masę,następnie cienkim strumieniem wlewać olej,cały czas miksując,wsypać mleko w proszku,i wszystko dokładnie wymieszać,żeby nie było grudek.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno,następnie wsypujemy stopniowo cukier i miksujemy do momentu,aż cukier będzie niewyczuwalny,a piana sztywna i lśniąca.

Do ubitej piany dodajemy na przemian masę serową,zimne mleko mieszamy,za każdym razem mieszamy delikatnie łyżką,najlepiej drewnianą.

Gotową masę wylewamy na herbatniki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok.godzinę,


gdyby góra za bardzo zaczęła się przypiekać,możecie uchylić piekarnik i przykryć wierzch sernika papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy go tak do wystygnięcia nie ruszamy,gdy sernik przestygnie robimy polewę,masło lub margarynę rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu,następnie wsypujemy cukier,podgrzewamy do rozpuszczenia,wsypujemy kakao,wrzucamy śmietanę,dokładnie mieszamy,zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do wystygnięcia,sernik smarujemy przestudzoną polewą i wkładamy go do lodówki najlepiej na noc,żeby dobrze ściągnął.

 
  

30 komentarzy:

  1. Piekarnik z termoobiegiem czy bez? Pytam bo albo nie odwiedzę albo nie ma informacji ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze zaznaczam jak jest termoobieg,jak nic nie piszę tzn.że bez termoobiegu.Pozdrawiam

      Usuń
  2. Jak wysoki jest sernik, przy tym rozmiarze blaszki i czy dużo opada po ostygnięciu...?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest wysoki,w zasadzie nie widać różnicy przed i po.

      Usuń
  3. ile gram masła trzeba użyć, bo są różne kostki?

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy można go zrobić na kruchym cieście? I czy najpierw upiec spó?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marysiu tak jak najbardziej można,masa serowa na podpieczony spód :-) Pozdrawiam

      Usuń
    2. Witam jaka śmietana do po lewy słodka czy kwaśna???

      Usuń
    3. Śmietana 18 % kwaśna.Pozdrawiam

      Usuń
  5. Czy masa ma byc taka rzadsza lejaca sie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak masa ma być taka :- Pozdrawiam

      Usuń
    2. Wyszedl przepyszny :) pozdrawiam

      Usuń
    3. Super,cieszę się,że smakuje :-)Już w weekend będzie nowy serniczek na blogu,tym razem gotowany ;-) Pozdrawiam

      Usuń
  6. Upiekłam i wyszedł taki jak na zdjęciu, do tego pyszny, dziękuję za przepis.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Serdecznie za Miły Komentarz :-) Pozdrawiam Cieplutko :-)

      Usuń
  7. Witam albo nie doczytałam albo nie ma mowmy w przepisie o mleku awansie w proszku tylko tym zwykłym, dodacdje po oleju czy przed?

    OdpowiedzUsuń
  8. Wszystko jest dokładnie w przepisie opisane,jest 1,5 szkl.mleka zwykłego i tyle samo mleka w proszku,pierw wlewamy olej a w następnej kolejności mleko w proszku.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Odpowiedzi
    1. Nie testowałam nigdy z rodzynkami,bo u mnie chłopaki nie lubią,ale jeśli chcesz dodać rodzynki to zalej je gorącą wodą i odstaw na 5 minut,odcedź na durszlaku i wymieszaj z mąką ziemniaczaną wtedy nie opadną na dno.Pozdrawiam i życzę Zdrowych i Wesołych Świąt Wielkanocnych :-)

      Usuń
  10. Wlasnie włożyłam do piekarnika ale blaszkę mam mniejszą aby się nie wylał przy pieczeniu, gdy zacznie rosnąć.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzymam kciuki,mogłaś wyżej wyłożyć papierem do pieczenia.

      Usuń
  11. Wyszedł zbakomity!!! Zdrowych Świąt Życzę i nowych przepisów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Serdeczne i Wzajemnie Zdrowych i Wesołych Świąt Wielkanocnych :-)Karolcia już niebawem będzie nowy serniczek na blogu,jutro wykańczam,ale przepis to dopiero po świętach wrzucę ;-)

      Usuń
  12. Sernik wyszedł bardzo dobry!To będzie juz chyba ulubiony mojego męża 😊

    OdpowiedzUsuń
  13. Sernik pyszny, polecam bardzo przepis.

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo proszę o sprawdzony przepis na karpatķę.

    OdpowiedzUsuń
  15. Karolinko wrzucę na początku czerwca,na bloga,jeśli się nie obrazisz ;-)

    OdpowiedzUsuń