Słodko Słodka

Moje zdjęcie
Witam! Słodko Słodka to blog,który powstał za namową bliskich i znajomych na początku kwietnia 2017 roku,oraz z chęci dzielenia się z Wami moimi poczynanniami kulinarnymi:-) Na co dzień jestem przede wszystkim spełnioną mamą cudownego wcześniaka,kuchnia to moja odskocznia,która powoli przeradza się w pasję:-) Piekę i gotuje "pokazowo" od niespełna roku,dzielę się również przepisami na moim fanpagu,na którego również Was zapraszam. Zapraszam Was na moją przygodę z pieczeniem gotowaniem i nie tylko;-)

03 stycznia 2018

Sernik Puszysty z Mlekiem w Proszku.



Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach,to moja nowa propozycja na pyszny sernik :-)


Składniki:
Blaszka 25x36 cm

Spód:

duża paczka herbatników

Masa Serowa:

1 kg sera z wiaderka
1 szkl.cukru
1 cukier waniliowy
6 jajek
2 budynie śmietankowe lub waniliowe po 40 g
3\4 szkl.oleju
1,5 szkl.zimnego mleka
1,5 szkl.mleka w proszku
szczypta soli 

Polewa:

0,5 kostki masła lub margaryny
0,5 szkl.cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki śmietany 18 %


Przygotowanie:

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia,na spód ułożyć herbatniki.

Przechodzimy do przygotowania masy serowej,twaróg,żółtka,cukier waniliowy i budyń zmiksować razem,na gładką masę,następnie cienkim strumieniem wlewać olej,cały czas miksując,wsypać mleko w proszku,i wszystko dokładnie wymieszać,żeby nie było grudek.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno,następnie wsypujemy stopniowo cukier i miksujemy do momentu,aż cukier będzie niewyczuwalny,a piana sztywna i lśniąca.

Do ubitej piany dodajemy na przemian masę serową,zimne mleko mieszamy,za każdym razem mieszamy delikatnie łyżką,najlepiej drewnianą.

Gotową masę wylewamy na herbatniki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok.godzinę,


gdyby góra za bardzo zaczęła się przypiekać,możecie uchylić piekarnik i przykryć wierzch sernika papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy go tak do wystygnięcia nie ruszamy,gdy sernik przestygnie robimy polewę,masło lub margarynę rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu,następnie wsypujemy cukier,podgrzewamy do rozpuszczenia,wsypujemy kakao,wrzucamy śmietanę,dokładnie mieszamy,zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do wystygnięcia,sernik smarujemy przestudzoną polewą i wkładamy go do lodówki najlepiej na noc,żeby dobrze ściągnął.

 
  

12 komentarzy:

  1. Piekarnik z termoobiegiem czy bez? Pytam bo albo nie odwiedzę albo nie ma informacji ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze zaznaczam jak jest termoobieg,jak nic nie piszę tzn.że bez termoobiegu.Pozdrawiam

      Usuń
  2. Jak wysoki jest sernik, przy tym rozmiarze blaszki i czy dużo opada po ostygnięciu...?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest wysoki,w zasadzie nie widać różnicy przed i po.

      Usuń
  3. ile gram masła trzeba użyć, bo są różne kostki?

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy można go zrobić na kruchym cieście? I czy najpierw upiec spó?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marysiu tak jak najbardziej można,masa serowa na podpieczony spód :-) Pozdrawiam

      Usuń
  5. Czy masa ma byc taka rzadsza lejaca sie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak masa ma być taka :- Pozdrawiam

      Usuń
    2. Wyszedl przepyszny :) pozdrawiam

      Usuń
    3. Super,cieszę się,że smakuje :-)Już w weekend będzie nowy serniczek na blogu,tym razem gotowany ;-) Pozdrawiam

      Usuń