Słodko Słodka

Moje zdjęcie
Witam! Słodko Słodka to blog,który powstał za namową bliskich i znajomych na początku kwietnia 2017 roku,oraz z chęci dzielenia się z Wami moimi poczynanniami kulinarnymi:-) Na co dzień jestem przede wszystkim spełnioną mamą cudownego wcześniaka,kuchnia to moja odskocznia,która powoli przeradza się w pasję:-) Piekę i gotuje "pokazowo" od niespełna roku,dzielę się również przepisami na moim fanpagu,na którego również Was zapraszam. Zapraszam Was na moją przygodę z pieczeniem gotowaniem i nie tylko;-)

13 stycznia 2018

Pączki z piekarnika:-)

Wersja dla tych,którzy się boją,że pączki pójdą im w boczki ;-)


Składniki:

1 kg mąki

100 g drożdży - kostka
2 jajka L
1/2 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka
ok.1/2 szklanki oleju
marmolada różana,budyń,czekolada co lubicie
cukier puder do posypania pączków

Sposób przygotowania:

W 1/2 szklanki ciepłego mleka i w 2 łyżkach cukru rozpuścić drożdże,odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce,przykryć ściereczką.
Mąkę przesiać,wsypać cukier,dodać rozkłócone jajka,wyrośnięte drożdże,pozostałe mleko i olej,wyrobić gładkie ciasto.Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok.godzinę.

Z wyrośniętej masy odrywać po kawałku ciasta,lub ciasto rozwałkować delikatnie na grubość 3 cm i wykrawać kółeczka szklanką. Na blachę rozłożyć papier do pieczenia i wykrawać kółeczka,odstawić jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia.
Pączki piec w piekarniku około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostygnięciu nadziać czym lubicie posypać cukrem pudrem,lub polukrować:-)
Smacznego:-)

6 komentarzy:

  1. Takich z piekarnika jeszcze nie jadłam ale wyglądają równie smakowicie, jak te tradycyjne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wersja odchudzona ;-) ale równie smaczna :-)

      Usuń
  2. Witam , a ile sztuk pączków wychodzi z tego przepisu ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie chce skłamać,bo robiłam je w zeszłym roku,jeszcze wtedy bloga nie prowadziłam,ale tak między 15-18 szt.a dziś wrzuciłam donaty z tego przepisu z połowy porcji ;-)Pozdrawiam

      Usuń
  3. Witam.A można przed pieczeniem nadziać?

    OdpowiedzUsuń